Ademloos luisteren naar slagwerkgroep Dynamic


Vrijdagavond 29 april 2016 werd door Slagwerkgroep Dynamic een Herdenkinsconcert gegeven in dorpshuis De Wanne in Wanneperveen. Met dit Herdenkingsconcert wilde de slagwerkgroep de Tweede Wereldoorlog herdenken.

Dirigent Frank Ritsema wilde, voorafgaand aan het Herdenkingsconcert, nog even met Slagwerkgroep Dynamic repeteren. Terwijl de Slagwerkgroep Dynamic met soliste Isabella op viool het muziekstuk 'Schindlers List' speelt, zijn de paar luisteraars muisstil. Het is zo'n moment waarbij je achteraf zegt: "niemand durfde adem te halen". Bang om een bijzonder moment te verstoren.

Zelfs als de repetitie voorbij is, blijft er een serene rust hangen in dorpshuis De Wanne. Slagwerkgroep Dynamic krijgt tijdens dit Herdenkingsconcert assistentie van meerdere solisten. Zo zijn er solisten op viool, bugel en op de sopraan saxofoon.

Wie trouwens denkt dat een Herdenkingsconcert met een slagwerkgroep eentonig is, vergist zich. Slagwerkgroep Dynamic verrast de volle zaal met een concert dat zowel sereen, als aangrijpend is. Bewegende beelden, fotomateriaal en teksten wisselen het concert af. Het beeldmateriaal is voorzien van beelden die horen bij memorabele momenten in de omgeving van Wanneperveen. 

De start van het concert mag dan sober zijn, na het oplezen van de namen van de gevallenen uit de omgeving van Wanneperveen en één minuut stilte, krijgt het concert een heel ander karakter. Dan is het bij dit Herdenkingsconcert tijd voor het vieren van de bevrijding. Het concert werd afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.

Tijdens het concert werden muziekstukken als 'Pearl Harbor', 'Schindlers List', 'Soldaat van Oranje' en 'Saving Private Ryan' ten gehore gebracht. Frank Ritsema is de arrangeur van de meeste muziekstukken.

Slagwerkgroep Dynamic is in 2007 opgericht uit een combinatie van OGGF (Wanneperveen en Giethoorn) en Euphonia uit Nijeveen. Een unieke combinatie, deze slagwerkgroep die gevormd wordt uit verschillende verenigingen. Sinds juli 2010 staat de Slagwerkgroep Dynamic onder leiding van Frank Ritsema.

Voor een sfeerimpressie, zie: http://iturl.nl/snc72

Door: De Brederwiedekrant | M. Lolkema