Jaap Tuut in memoriam

Ware trouw heeft maar weinig woorden nodig.

Jaap, wij kennen jou binnen muziekvereniging Euphonia als één van de meest trouwe leden. Trouw aan Euphonia en trouw aan je trompet. Je was nooit opvallend aanwezig, maar je was er wel altijd. Je sloeg nagenoeg geen repetitie over. Ook bij de optredens en andere activiteiten was je altijd van de partij. Het bestuur deed nooit tevergeefs een beroep op je. Vroeger stond je bijvoorbeeld elke zaterdag klaar voor de papieractie van de muziek. Ook al had je een boerenbedrijf je was er altijd…….. en je was altijd op tijd.   
Euphonia betekende voor jou muziek maken en gezelligheid. Niet alleen het harmonieorkest, maar ook de kapel speelde daarin een belangrijke rol. Eén van de muzikanten zette in en jij en de rest van de kapel volgden en samen maakten jullie er een feestje van. De woorden “zullen we er nog eentje maken” zullen we helaas niet meer van je horen.
Je genoot van de tripjes die je met de kapel maakte in binnen- en buitenland. Van het bloemencorso in Aalsmeer, optredens in Duitsland tot aan de optredens met toneelvereniging Oes Volk uit Emmen. En niet te vergeten de jaarlijkse uitwisseling met de kapel in Lienen en de uitwisseling met de kapel in Neukirchen. Ook dan was je een rustige stille kracht, totdat je een aantal biertjes op had. Dan werd je wat losser en ging je wat meer praten.
Je speelde niet alleen bij de kapel van Euphonia, maar ondersteunde als het nodig was ook de kapel in Linde en Vollenhove.
Toen je 25 jaar getrouwd was, blies de kapel jou en Alie voor dag en dauw wakker. Later vertelde Alie dat je toen overeind in bed schoot en riep “Alie…..de muziek”.
Het liefst speelde je vlotte bekende muziekstukken. Je hield niet van zware, ingewikkelde moderne muziek. Voor de dirigent was je een prettig orkestlid. Je deed gewoon wat hij vroeg en je had nooit commentaar. Met het stemmen zette je trompet altijd een beetje schuin aan de mond en altijd was er dan één toon die niet stemde. Tja, dat was dan maar zo. 
Aan gezeur binnen de vereniging had je een hekel.
Na afloop van de repetitie stapelde je alle stoelen op en dronk je nog graag een biertje aan de bar. Je genoot dan van de gesprekken over de dingen die in de wereld en in Nijeveen speelden.   
Wij zijn jou veel dank verschuldigd voor je inzet en betrokkenheid bij onze vereniging. In januari werd je nog gehuldigd voor maar liefst 60 jaar lidmaatschap. Nooit zullen we je op maandagavond meer lopend aan zien komen, met je muziekkoffer in je ene hand en je tas in je andere hand. Jouw laatste akkoorden hebben helaas geklonken, maar jou als trouw, actief en betrokken lid zullen we niet vergeten.
Jaap, rust zacht.