Slagwerkgroep Dynamic in de Stentor

Herdenken met filmklassiekers in Dalfsen

21 april 2015 De Stentor Zwolle

DALFSEN - Twee jaar lang werkte de Dalfser dirigent Frank Ritsema (28) aan een eigen slagwerkarrangement van muziek uit bekende oorlogsfilms als Saving Private Ryan en Schindler's List. Tijdens een herdenkingsconcert in Dalfsen wordt de muziek live gespeeld en ondersteund door filmscènes op een groot doek.
Het idee voor het herdenkingsconcert ontstond meer dan twee jaar geleden, toen Ritsema sprak met de voorzitter van slagwerkgroep Dynamic Euphonia uit Nijeveen, waar Ritsema dirigeert. "We zochten naar een manier om muziek en beeld met elkaar te combineren en toen kwamen we op dit plan. Het concept leent zich er perfect voor om in de week van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag gespeeld te worden. We hebben het herdenkingsconcert onlangs al opgevoerd in Ruinen en daar greep het bezoekers enorm aan. De beelden en de muziek nemen je mee terug in de tijd."
Voor Ritsema, groot liefhebber van filmmuziek, was het een droomklus om bekende oorlogsfilms te bestuderen, de juiste muziek te selecteren en beelden te verzamelen om tijdens het concert te laten zien. "Ik heb het stuk zo geschreven, dat we de Tweede Wereldoorlog vanaf mei 1940 tot aan mei 1945 vertellen", gaat de dirigent verder. "We beginnen bij het bombardement op Rotterdam en daarbij laten we beelden zien uit de film 'Het Bombardement' met Jan Smit. Ook de muziek die je op dat moment hoort, komt uit die film. Daarna volgen bekende fragmenten uit Saving Private Ryan en A Bridge To Far. Die laatste gaat over de Slag om Arnhem, ook een belangrijk hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis."

Alle muziek tijdens het herinneringsconcert wordt uitgevoerd door slagwerkers, maar voor het bekende vioolstuk uit Schindler's List heeft Ritsema een tweetal violisten uitgenodigd. "Dat is zo'n iconisch fragment, daar wil je als dirigent het liefst zo min mogelijk aan zitten."

Wat het concert uniek maakt voor Dalfsen, zijn de toevoegingen van de Historische Kring uit het dorp. "In het verhaal dat we met muziek en beeld vertellen, is een gedeelte waar namen worden voorgelezen van bekende, lokale verzetshelden", legt Ritsema uit. "Deze informatie hebben we van de Historische Kring Dalfsen gekregen en brengt de oorlog ineens een stuk dichterbij."

Het herdenkingsconcert vindt plaats op 8 mei, vanaf 20.00 uur in Trefkoele+. Kaartjes kosten 2,50 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen tot 16 jaar.

bron: De Stentor Zwolle