Nieuwsarchief

Jaap Tuut in memoriam 14/06/2017

Ware trouw heeft maar weinig woorden nodig.Jaap, wij kennen jou binnen muziekvereniging Euphonia als één van de meest trouwe leden. Trouw aan Euphonia en trouw aan je trompet. Je was nooit opvallend aanwezig, maar je was er wel altijd. Je sloeg nagenoeg geen repetitie over. Ook bij de optredens en andere activiteiten was je altijd van de partij. Het bestuur deed nooit tevergeefs een beroep op je. Vroeger stond je bijvoorbeeld elke zaterdag klaar voor de papieractie van de muziek. Ook al had je een boerenbedrijf je was er altijd…….. en je was altijd op tijd.   Euphonia betekende voor jou muziek maken en gezelligheid. Niet alleen het harmonieorkest, maar ook de kapel speelde daarin een belangrijke rol. Eén van de muzikanten zette in en jij en de rest van de kapel volgden en samen maakten jullie er een feestje van. De woorden “zullen we er nog eentje maken” zullen we helaas niet meer van je horen.Je genoot van de tripjes die je met de kapel maakte in binnen- en buitenland. Van het bloemencorso in Aalsmeer, optredens in Duitsland tot aan de optredens met toneelvereniging Oes Volk uit Emmen. En niet te vergeten de jaarlijkse uitwisseling met de kapel in Lienen en de uitwisseling met de kapel in Neukirchen. Ook dan was je een rustige stille kracht, totdat je een aantal biertjes op had. Dan werd je wat losser en ging je wat meer praten.Je speelde niet alleen bij de kapel van Euphonia, maar ondersteunde als het nodig was ook de kapel in Linde en Vollenhove.Toen je 25 jaar getrouwd was, blies de kapel jou en Alie voor dag en dauw wakker. Later vertelde Alie dat je toen overeind in bed schoot en riep “Alie…..de muziek”.Het liefst speelde je vlotte bekende muziekstukken. Je hield niet van zware, ingewikkelde moderne muziek. Voor de dirigent was je een prettig orkestlid. Je deed gewoon wat hij vroeg en je had nooit commentaar. Met het stemmen zette je trompet altijd een beetje schuin aan de mond en altijd was er dan één toon die niet stemde. Tja, dat was dan maar zo. Aan gezeur binnen de vereniging had je een hekel.Na afloop van de repetitie stapelde je alle stoelen op en dronk je nog graag een biertje aan de bar. Je genoot dan van de gesprekken over de dingen die in de wereld en in Nijeveen speelden.   Wij zijn jou veel dank verschuldigd voor je inzet en betrokkenheid bij onze vereniging. In januari werd je nog gehuldigd voor maar liefst 60 jaar lidmaatschap. Nooit zullen we je op maandagavond meer lopend aan zien komen, met je muziekkoffer in je ene hand en je tas in je andere hand. Jouw laatste akkoorden hebben helaas geklonken, maar jou als trouw, actief en betrokken lid zullen we niet vergeten.Jaap, rust zacht. 

Vakantie voorbij08/09/2016

We zijn afgelopen weekend gelijk flitsend begonnen in Giethoorn, want tijdens de Gondelvaart heeft de slagwerkgroep ook weer gespeeld. Helaas moest er vroegtijdig gestopt worden, doordat het weer omsloeg. Het orkest begint vanavond weer met hun eerste repetitie.

Ademloos luisteren naar slagwerkgroep Dynamic01/06/2016

Vrijdagavond 29 april 2016 werd door Slagwerkgroep Dynamic een Herdenkinsconcert gegeven in dorpshuis De Wanne in Wanneperveen. Met dit Herdenkingsconcert wilde de slagwerkgroep de Tweede Wereldoorlog herdenken.Dirigent Frank Ritsema wilde, voorafgaand aan het Herdenkingsconcert, nog even met Slagwerkgroep Dynamic repeteren. Terwijl de Slagwerkgroep Dynamic met soliste Isabella op viool het muziekstuk 'Schindlers List' speelt, zijn de paar luisteraars muisstil. Het is zo'n moment waarbij je achteraf zegt: "niemand durfde adem te halen". Bang om een bijzonder moment te verstoren.Zelfs als de repetitie voorbij is, blijft er een serene rust hangen in dorpshuis De Wanne. Slagwerkgroep Dynamic krijgt tijdens dit Herdenkingsconcert assistentie van meerdere solisten. Zo zijn er solisten op viool, bugel en op de sopraan saxofoon.Wie trouwens denkt dat een Herdenkingsconcert met een slagwerkgroep eentonig is, vergist zich. Slagwerkgroep Dynamic verrast de volle zaal met een concert dat zowel sereen, als aangrijpend is. Bewegende beelden, fotomateriaal en teksten wisselen het concert af. Het beeldmateriaal is voorzien van beelden die horen bij memorabele momenten in de omgeving van Wanneperveen. De start van het concert mag dan sober zijn, na het oplezen van de namen van de gevallenen uit de omgeving van Wanneperveen en één minuut stilte, krijgt het concert een heel ander karakter. Dan is het bij dit Herdenkingsconcert tijd voor het vieren van de bevrijding. Het concert werd afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.Tijdens het concert werden muziekstukken als 'Pearl Harbor', 'Schindlers List', 'Soldaat van Oranje' en 'Saving Private Ryan' ten gehore gebracht. Frank Ritsema is de arrangeur van de meeste muziekstukken.Slagwerkgroep Dynamic is in 2007 opgericht uit een combinatie van OGGF (Wanneperveen en Giethoorn) en Euphonia uit Nijeveen. Een unieke combinatie, deze slagwerkgroep die gevormd wordt uit verschillende verenigingen. Sinds juli 2010 staat de Slagwerkgroep Dynamic onder leiding van Frank Ritsema.Voor een sfeerimpressie, zie: http://iturl.nl/snc72Door: De Brederwiedekrant | M. Lolkema

Anjeractie!!! Steunt u ons met een donatie?31/05/2016

Iedereen kent de Anjeractie wel, maar nu hebben ze bij het Prins Bernard Cultuurfonds een nieuwe actie opgezet waar wij uiteraard niet mogen ontbreken! Steunt u ons ook? Dan kunnen wij weer mooie projecten en concerten realiseren de komende tijd! Je kunt nu heel gemakkelijk een donatie doen op de volgende link:https://drenthe.anjeractie.nl/club/muziekvereniging-euphonia-nijeveenWij zijn u dankbaar voor uw steun en u zult van ons blijven horen! 

Opbrengst Grote Clubactie 2015. 13/01/2016

Alle leden weer bedankt voor de inzet en natuurlijk ook alle mensen die loten bij ons gekocht hebben.Hier kunnen we weer veel mooie dingen mee doen!

Oliebollenactie door Euphonia en Cafetaria/Lunchroom Koedijk27/12/2015

Nijeveen zonder muziekvereniging Euphonia is als…… December zonder oliebollenconference van Wakker Nijeveen enOud en Nieuw zonder oliebollen en appelflappen Muziek verbindt, Euphonia verbindt Genieten van warme klankenOp 18 december tussen 19.00 en 20.30 uur tijdens de kaartverkoop van de oliebollenconference van Wakker Nijeveen geeft het harmonieorkest van Euphonia een kerstconcert.  U bent van harte uitgenodigd om te komen luisteren  bij de kantine van SVN in Nijeveen. Oliebollen en appelflappen proevenOm alvast in de stemming te komen voor Oud en Nieuw en om de kas van Euphonia te spekken, verkopen leden van de slagwerkgroep van Euphonia die avond proefpakketjes met oliebollen en appelflappen. Een pakketje kost  5,-- en bestaat uit: 3 appelflappen, 3 oliebollen naturel en 3 oliebollen met krent. Steun muziekvereniging Euphonia!Bestel 18 december meteen bij Euphonia uw oliebollen en appelflappen voor Oud en Nieuw.  De oliebollen en appelflappen worden gebakken door Cafetaria/Lunchroom De Koedijk van Harry en Monique Schiphorst uit Nijeveen. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan muziekvereniging Euphonia. Oliebollen en appelflappen bestellenBestellen kan op twee manieren:Vul uw bestelformulier 18 december meteen in bij de kraam van Euphonia. U betaalt direct met geld of via pin.Lever uw bestelformulier samen met het geld voor 27 december in bij één van de leden van muziekvereniging Euphonia. Uw bestelling  vers thuisbezorgdUw vers gebakken bestelling  wordt 31 december door een lid van Euphonia bij u thuis afgeleverd.  Op deze manier zit u met Oud en Nieuw niet zonder oliebollen en appelflappen en steunt u onze vereniging. Alvast hartelijk dank voor uw komst en uw bestelling! Muziekvereniging Euphonia  

Sinterklaas intocht Meppel 2015!16/12/2015

Muziek in de buurt! Klassiek ontmoet pop door De Bazuin Wetering.03/10/2015

Ons trouwe Lid in het zonnetje gezet23/05/2015

Ons trouwe lid dat achter de schermen altijd erg actief is mocht wel is in het zonnetje gezet worden. Hij was 25 jaar in dienst en dit was dus reden voor een serenade.Klik op Lees meer voor de foto's.

Slagwerkgroep Dynamic in de Stentor19/05/2015

Herdenken met filmklassiekers in Dalfsen21 april 2015 De Stentor ZwolleDALFSEN - Twee jaar lang werkte de Dalfser dirigent Frank Ritsema (28) aan een eigen slagwerkarrangement van muziek uit bekende oorlogsfilms als Saving Private Ryan en Schindler's List. Tijdens een herdenkingsconcert in Dalfsen wordt de muziek live gespeeld en ondersteund door filmscènes op een groot doek.Het idee voor het herdenkingsconcert ontstond meer dan twee jaar geleden, toen Ritsema sprak met de voorzitter van slagwerkgroep Dynamic Euphonia uit Nijeveen, waar Ritsema dirigeert. "We zochten naar een manier om muziek en beeld met elkaar te combineren en toen kwamen we op dit plan. Het concept leent zich er perfect voor om in de week van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag gespeeld te worden. We hebben het herdenkingsconcert onlangs al opgevoerd in Ruinen en daar greep het bezoekers enorm aan. De beelden en de muziek nemen je mee terug in de tijd."Voor Ritsema, groot liefhebber van filmmuziek, was het een droomklus om bekende oorlogsfilms te bestuderen, de juiste muziek te selecteren en beelden te verzamelen om tijdens het concert te laten zien. "Ik heb het stuk zo geschreven, dat we de Tweede Wereldoorlog vanaf mei 1940 tot aan mei 1945 vertellen", gaat de dirigent verder. "We beginnen bij het bombardement op Rotterdam en daarbij laten we beelden zien uit de film 'Het Bombardement' met Jan Smit. Ook de muziek die je op dat moment hoort, komt uit die film. Daarna volgen bekende fragmenten uit Saving Private Ryan en A Bridge To Far. Die laatste gaat over de Slag om Arnhem, ook een belangrijk hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis."Alle muziek tijdens het herinneringsconcert wordt uitgevoerd door slagwerkers, maar voor het bekende vioolstuk uit Schindler's List heeft Ritsema een tweetal violisten uitgenodigd. "Dat is zo'n iconisch fragment, daar wil je als dirigent het liefst zo min mogelijk aan zitten."Wat het concert uniek maakt voor Dalfsen, zijn de toevoegingen van de Historische Kring uit het dorp. "In het verhaal dat we met muziek en beeld vertellen, is een gedeelte waar namen worden voorgelezen van bekende, lokale verzetshelden", legt Ritsema uit. "Deze informatie hebben we van de Historische Kring Dalfsen gekregen en brengt de oorlog ineens een stuk dichterbij."Het herdenkingsconcert vindt plaats op 8 mei, vanaf 20.00 uur in Trefkoele+. Kaartjes kosten 2,50 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen tot 16 jaar.bron: De Stentor Zwolle

Slagwerkgroep Dynamic WOII Gedenken in Beeld en Klank!12/05/2015

Vrijdagavond heeft de slagwerkgroep dynamic een ontzettend indrukwekkend concert gegeven in de Mariakerk in Ruinen. Lange voorbereiding werd omgezet in een geweldige avond.  Heb je dit gemist, geen paniek, 4 mei is er nog een kans om erbij te zijn in Nijeveen. Meppeler courant

Jaap Pol Meppeler Courant 18/02/2015

Meppeler Courant12/02/2015

Nijeveen - De zaal in dorpshuis De Schalle was tot de laatste stoel bezet zondagmorgen tijdens het jaarlijks terugkerende Nieuwjaarsconcert van de muziekvereniging Euphonia uit Nijeveen.De Sterrenberg Kapel speelde bij binnenkomst van de belangstellenden de sterren van de hemel. Na dit mooie begin van de morgen heette Marja Klerk de aanwezigen van harte welkom en keek nog even naar het jaar 2014 en blikte vooruit naar 2015. De muziekvereniging bestaat negentig en laat dit niet ongemerkt voorbijgaan.Vervolgens werd er plaats gemaakt voor de slagwerkgroep onder leiding van Frank Ritsema die het gebouw op zijn grondvesten deed trillen met onder andere Soldaat van Oranje, Remembrance day, Band of Brothers en Rock around the clock. Het was overweldigend. Dat de jeugd de toekomst heeft, lieten de jongsten van het jeugdorkest onder leiding van Yael Hensbergen weten. Zij speelden de Klompendans en De muziekfabriek. Vervolgens was het de beurt aan het jeugdorkest eveneens onder leiding van Yael Hensbergen. De jeugdorkest speelde onder andere Het is een nacht, Beaty en the Beast en The best of the Beatles.Jaap PolNa de pauze was het de beurt aan de jeugd van de slagwerkgroep onder leiding van Frank Ritsema. De slagwerkgroep speelde twee nummers Battle en Played alive. Het orkest onder leiding van  Wilfred Grootenhuis zat al klaar om als afsluiter van het concert van zich te laten horen en speelde onder meer Egyptische mars, James Bond en Beim Heurigen.Het laatste stuk was uitgekozen door het oudste spelende lid van de vereniging, Jaap Pol. Hij werd in het zonnetje gezet vanwege zijn 80- jarig lidmaatschap van de muziekvereniging. Hij kreeg het bijbehorende speldje en de oorkonde aangeboden door wethouder Henk ten Hulscher.Het stuk dat hij had uitgekozen werd opgedragen aan de oprichters van de vereniging op 15 september 1925, de heren Johannes Nijmeijer, Jan Snijder en Arent Pol. De heer Pol was niet de enige jubilaris. Hilma Buiten is 12½ jaar lid, Jeanet Venema 25 jaar lid, Henri Venema 40 jaar en Jan Tuut 65 jaar lid. Zij kregen uit handen van de heer Peters van de Groninger/Drentse muziekbond een speldje en een oorkonde.Alle jubilarissen werden in de bloemen gezet en werden door de volle zaal gefeliciteerd met een staande ovatie. Vervolgens speelde het orkest nog twee nummers: Textilaku en It had better be tonight.BRON: Meppeler Courant

Concert met Harmonie Leek01/12/2014

Gezamenlijk concert Harmonie Leek en harmonieorkest EuphoniaNa een dag hard repeteren volgde gisteravond in de Schalle een prachtig concert van Christelijke Muziekvereniging Harmonie Leek samen met het harmonieorkest van muziekvereniging Euphonia uit Nijeveen. De jeugdleden onder leiding van Yael Hensbergen beten het spits af. Hierna brachten beide muziekverenigingen afzonderlijk een aantal stukken ten gehore. Bijzonder veel waardering was er voor het optreden van Caitlin Helmich, die met haar dwarsfluit solo blies tijdens “Concertino for flute”. De orkesten speelden gezamenlijk een gedeelte uit de “Three Musical Haikus”, “Grounds”, “Frozen” en “Het is een nacht” .Zaterdag overdag studeerden beide verenigingen gezamenlijk. Hierdoor ontstond er een orkest van ruim 80 leden. Na de generale repetitie genoten de deelnemers van een maaltijd die was bereid door de jeugdleden. Het idee van de studiedag is ontstaan tijdens een verjaardagsvisite waar een lid van het orkest van Nijeveen en een lid van het orkest van Leek elkaar ontmoetten.Voorzitter Jan Stellink kijkt terug op een geslaagde dag. “Voor de meeste leden is het een unieke ervaring om eens in zo’n groot orkest te spelen. Muziek verbindt. Leeftijd speelt hierbij geen rol. De jongste deelnemer was acht jaar en de oudste 91. De leden lieten gisteren weten dat zij in 2016 een tegenbezoek aan de Harmonie Leek willen brengen”.

Horloge Actie Grote Club Actie15/11/2014

De top 3 beste verkopers van onze vereniging belonen wij met een prijs die aangeboden word door www.horloge.com !

Nieuwe foto's online!23/06/2014

Foto's van het concert Clarinetics en natuurlijk de foto's van het jeugdstudieweekend in Uffelte!Klik hier voor de foto's van JeugdstudieweekendKlik hier voor de foto's van Clarinetics

Slagwerkgroep Dynamic verraste Wit Russische kinderen met trommelles04/06/2014

Op dinsdag 29 april kregen ongeveer vijftien Wit-Russische kinderen trommelles van de dirigent van slagwerkgroep Dynamic, een onderdeel van muziekvereniging Euphonia uit Nijeveen. De Wit-Russische kinderen logeren 8 weken in Staphorst, Meppel en Nijeveen. Slagwerkgroep Dynamic verraste de kinderen door hen een gratis drumles aan te bieden en daar maakten de kinderen graag gebruik van.Eerst werden de kinderen in drie groepen verdeeld. Onder leiding van dirigent Frank Ritsema kreeg iedere groep één ritme. Dit ritme moesten de kinderen op verschillende trommels spelen. Daarna moest iedere groep apart of gelijk trommelen. Ook werd er op aanwijzing van de dirigent zacht en hard getrommeld.Tenslotte speelde de slagwerkgroep zelf ook nog een paar nummers voor de Wit-Russische kinderen en hun gastgezinnen.Van de enthousiaste en blije gezichten viel af te lezen dat het een zeer geslaagde avond was.

Blokzijl Klassiek brengt briljant blaaskwintet02/03/2014

‘Wat deze vijf blazers uit hun instrumenten kunnen toveren is van een onbeschrijfelijke klasse’, schreef een recensent na een optreden van Calefax. The Times meldde: ‘Deze zeer begaafde Hollandse musici zijn er bijna in geslaagd het rietkwintet tot het beste muzikale format van deze planeet te verheffen’. Zondag 2 maart komen deze briljante musici naar de Grote Kerk in Blokzijl, waar ze onder meer een van Mozarts mooiste serenades zullen spelen, zijn ‘Nacht Musique’, KV 375. Calefax Rietkwintet (hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot) is opgericht in 1985 en behoort tot de meest succesvolle kamermuziekensembles van Europa. Ze traden op in diverse Europese landen, in de Verenigde Staten, in China, India, en Japan. In januari 2013 begeleidden ze prinses Beatrix op haar reis naar Brunei en Singapore. Het ensemble wordt geprezen om het ‘verbluffend hoge technische niveau van het samenspel, het sublieme vakmanschap en het aanstekelijke musiceerplezier’. Hun cd’s worden zonder uitzondering lovend ontvangen. Het concert met Calefax Rietkwintet wordt gegeven op zondag 2 maart in de Grote kerk in Blokzijl en begint om 15.30 uur. De vijf spelen behalve de serenade van Mozart, een concert van Vivaldi in een bewerking van Bach, de ‘Suite Bergamasque’ van Debussy en Gershwins ‘An American in Paris’. Het is een buitengewoon aantrekkelijk programma, dat geen enkele muziekliefhebber mag missen. Reserveringen bij voorkeur via www.blokzijlklassiek.nl en verder bij Wim Taal, 06-53849696. E-mail: info@blokzijlklassiek.nl

Foto's nieuwjaarsconcert12/02/2014

Klik hier of op de foto voor het album

​Euphonia krijgt een pluim van Sinterklaas30/12/2013

Gisteren ontving het bestuur van Euphonia een brief uit Spanje. De secretaris was blij verrast door deze Spaanse post. Zij droomt namelijk al jaren van een Europese doorbraak voor Euphonia. Nieuwsgierig en trillend van de zenuwen opende zij de brief. Het bleek een brief te zijn van Sinterklaas.De goedheiligman gaf aan dat hij met warme gevoelens terugdenkt aan zijn bezoek aan Nijeveen en omgeving en vertelde dat hij veel respect heeft voor de muzikanten van Euphonia. “Toen ik op 23 november ‘s morgens in Wanneperveen arriveerde, werd ik opgewacht door slagwerkgroep Dynamic van muziekvereniging Euphonia en muziekvereniging OGGF. ’s Middags bij mijn intocht in Nijeveen zag ik dezelfde slagwerkgroep weer. Samen met het blaasorkest van Euphonia marcheerden de muzikanten voor mijn rijtuig. Prachtig, want wat zou immers mijn intocht zonder muziek zijn. Op 5 december bezocht ik de Makayschool, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, in Meppel. Een aantal muzikanten van Euphonia samen met een aantal muzikanten van muziekvereniging Apollo uit de Wijk was  hier voor het twaalfde achtereenvolgende jaar van de partij. Ik genoot van het gelukkige gezichten van deze kinderen en het plezier dat jullie als muzikanten uitstraalden. Geweldig. Ook leuk dat de kinderen een speciale attentie voor jullie hadden gemaakt. Fijn dat jullie voor volgend jaar al weer zijn uitgenodigd. Ik zie er nu al naar uit.Eén van de muzikanten vertrouwde mij toe dat Euphonia onlangs ook een prachtig concert verzorgde samen met de fanfare orkesten van Sempre Sereno Ruinerwold en de Volharding uit Kampen en dat Euphonia al weer druk oefent voor het kerstconcert van 20 december om 19.00 uur bij de Coop.Ik vind dat jullie behoorlijk aan de weg timmeren. Ga zo door. Ik wil jullie dan ook hartelijk danken voor jullie inzet en ik zie jullie vereniging volgend jaar graag terug. Liefst uitgebreid met een aantal nieuwe muzikanten”. Euphonia neemt de complimenten ter harte. Zij beleeft veel plezier aan alle activiteiten en zal ook in 2014 bij verschillende festiviteiten weer van de partij zijn. 

Iedereen kan vanavond de schoen zetten, want sinterklaas is weer feestelijk binnen gehaald in Nijeveen. ​21/12/2013

 

In Memoriam Ties Scheeres19/11/2013

Afgelopen dinsdag, tijdens de repetitie van de blaaskapel, moest Ties Scheeres zijn dirigeerstok neerleggen. Dit keer definitief.Ties was een gedreven lid, en vooral een bovengemiddeld getalenteerd muzikant. Bijna 42 jaar was hij als lid aan onze vereniging verbonden. Daarvoor speelde hij bij de Harmonie in Meppel. Dit jaar was hij 65 jaar muzikant. Zijn leven was muziek. Naast Euphonia speelde hij bij de De Toutenburgher Muzikanten in Vollenhove, Tirolerkapel de Lindelanders in Zuidwolde en het regionale Seniorenorkest Meppel.  Vroeger maakte hij ook deel uit van The Magnolians Dance Orchestra en het kleine orkest Plus Four.Begonnen als klarinettist en jarenlang een van de drijvende krachten in die sectie. Daarna stapte hij over naar de tenorsectie. Hij speelde altsaxofoon, tenorsaxofoon en de laatste jaren speelde hij altsaxofoon in het harmonieorkest. Ties was technisch begaafd en had een goed oor voor stemming. Hij hechtte er veel waarde aan als muzikanten goed op de muziektekens letten. De muzikanten moesten niet alleen de noten spelen, maar vooral musiceren. Dat wil zeggen dat ze niet alleen hard moesten spelen, maar ook zachtjes.   Maar Ties was ook een man die van gezelligheid hield, met de nodige humor op zijn tijd. Gezelligheid die hij vond in de wekelijkse repetities en in de vele concerten. Maar ook in de muziek. Hij was bekend om zijn voorliefde voor de Tsjechische blaasmuziek, de Böhmische muziek en de Egerländers.Ruim 8 jaar was Ties de  kapelmeester, en daarmee het gezicht, van de Dauwtrappers en later de Sterrenbergkapel. Hier kon hij zich naar hartenlust uitleven en zijn visie over de kapelmuziek delen met de muzikanten. Hij had zichzelf onlangs nog geleerd hoe hij bladmuziek via de computer kon schrijven.Naast muzikant was Ties vele jaren lid van de muziekcommissie. Hij zocht muziek uit voor het harmonieorkest en voor de kapel en deed dat in overleg met de andere muzikanten.Wij zijn Ties veel dank verschuldigd voor zijn inzet en betrokkenheid bij onze vereniging.Zijn laatste akkoorden hebben helaas geklonken, maar zijn muziek en persoon zal ons nog lang bijblijven.Ties, rust zacht. 

Jaap Pol en een leven lang muziek01/10/2013

Jaap Pol, het oudste spelende lid van muziekvereniging Euphonia, werd in juli 90 jaar. Dagelijks pakt hij zijn instrument uit de koffer en oefent hij. “Anders hou je het op mijn leeftijd ook niet zo lang vol, want je moet je lippen goed op spanning houden”, vertelt hij. Hij mist nagenoeg geen repetitie.  Al ruim 78 jaar speelt hij zijn partijtje mee, waarvan 75 jaar bij zijn geliefde vereniging Euphonia in Nijeveen. Muziek gaat voor hem samen met ontspanning, gezelligheid en saamhorigheid. Jaap speelt nu nog actief op zijn bariton in het harmonieorkest, de kapel en het seniorenorkest. Zijn liefde voor de muziek erfde hij van zijn ouders. Zijn moeder mocht graag zingen. Zijn vader richtte in 1925 samen met Jan Snijder Fzn. en Johannes Nijmeijer muziekvereniging Euphonia in Nijeveen op. Destijds was er in Nijeveen een Vereniging van Volksvermaken. Het bestuur van deze vereniging huurde bij festiviteiten de muziekvereniging uit Ruinerwold in.  Een aantal bestuurders bedacht toen dat het prachtig zou zijn als Nijeveen over een eigen muziekvereniging zou kunnen beschikken.Jaap sloot zich in zijn tienerjaren aan bij Euphonia. Een week later volgden zijn vrienden Geu Vogelzang, Roelof Lubbinge, Jan Wind en Wolter Wind. Hij kreeg les van Michiel Lubbinge, een goede muzikant uit het orkest. Een muziekschool was er toen nog niet. Jaap begon op de piston. Na 3 jaar les mocht hij meespelen in het orkest. “Nou moet je er maar tussen”, werd er dan op een gegeven moment gezegd. In begin was het heel moeilijk om met het orkest mee te spelen, want je kreeg geen melodie-partij”, vertelt Jaap.Hij vindt dat er in de loop der jaren veel veranderd is. “In zijn beginjaren vonden de repetities plaats op zaterdagavond. Na afloop van een repetitie gingen de jongeren gezamenlijk naar het café. Tijdens de repetities en uitvoeringen mochten muzikanten geen drank nuttigen, want dan zwaaide er wat. Muzikanten hadden toen nog echt respect voor de dirigent, maar ook voor de voorzitter. Vroeger was muziek weggelegd voor een beperkt gezelschap. Jaap vertelt: “Dit waren meer de vrijzinnige Nijevenigers. Zij lieten geen andere leden toe, omdat zij de vrijheid wilden houden om ook op zondag aan activiteiten deel te nemen. Toen het besluit viel om ook anderen als lid toe te laten, volgde een dieptepunt voor de vereniging. Een aantal bestaande leden zei toen het lidmaatschap op. Gelukkig kan tegenwoordig iedereen lid zijn. Ook waren muzikanten vroeger veel zenuwachtiger voor een concert dan tegenwoordig. Sommigen zaten te beven op het toneel. We keken enorm tegen de jury op”.De moderne muziek van tegenwoordig is volgens hem haast geen muziek meer. Het liefst speelt hij “ouderwetse” muziek. “In koraalmuziek en kapelmuziek kun je het meeste gevoel leggen, omdat het heel harmonieus klinkt. Moderne muziek ligt niet gemakkelijk in het gehoor. Dat is volgens mij ook de reden dat je bij concoursen weinig publiek in de zaal ziet. Daarentegen zit bij een concours van de kapel de zaal meestal vol. Ik heb het gevoel dat de muziek steeds ingewikkelder wordt. In mijn ogen is alle verandering geen verbetering. Ook vind ik het bijvoorbeeld jammer dat er tegenwoordig nog weinig marsen gespeeld worden”. Hij wil graag “echt” muziek maken. “Blazen kan iedereen, maar muziek maken is wat anders. Emotie in de muziek leggen, daar draait het om”. De saamhorigheid binnen de vereniging was vroeger groter. De manier van lesgeven is in de loop der jaren wel erg verbeterd”, vindt Jaap. Hij bewaart mooie herinneringen aan verschillende optredens. “Vroeger had je in Zuid-West Drenthe op Hemelvaartsdag muziekfestivals. Erg gezellig. Ook als we terug kwamen van een concours dan was het altijd feest. Tja, dan vloeide het bier soms iets te rijkelijk. Wij kwamen eens met de bus terug van een concours. Eén van de mannelijke muzikanten moest de terugweg steeds plassen. De buschauffeur weigerde nog langer om steeds te stoppen. De muzikant met hoge nood opende stiekem de deur en plaste zo tijdens het rijden. Toen Jaap van de Veendijk naar Meppel verhuisde, maakte hij de overstap van Euphonia naar de Meppeler Harmonie. Meppel telde in die dagen nog meerdere muziekkorpsen, zoals Voorwaarts, de Brocades Harmonie en de Bazuin. Na 3 jaar had Jaap er genoeg van bij de Meppeler Harmonie en keerde hij terug naar Euphonia in Nijeveen. Naast musiceren vervulde hij ook nog andere taken binnen Euphonia. Een aantal jaren was hij voorzitter en secretaris. In zijn rol als secretaris kreeg hij ooit nog eens een pluimpje voor zijn mooie handschrift.  Meer dan 100 leerlingen gaf hij gedurende zijn muzikale leven les. Hiervan leerde hij zelf het meest. “Je kunt niet tegen een leerling zeggen dat je iets niet weet”, aldus Jaap. Hij zette binnen de vereniging de muziekbibliotheek op, hielp met het inzamelen van oud papier en verkocht krentenbroden om de kas van de vereniging te spekken.Jaap neemt zijn petje af voor zijn vrouw, die inmiddels is overleden. “Zij heeft gelukkig altijd geaccepteerd dat ik naar de muziek ging. Soms was ik wel 3 avonden in de week weg. Mijn vrouw wist dat ik niet zonder muziek kon en dat ik min of meer verslaafd was. Ik ben haar daar heel dankbaar voor”. Jaap vindt dat muziek één van de mooiste sporten is, die je je levenlang kunt beoefenen. Euphonia hoopt dat Jaap nog lang in haar midden mag zijn.  

Muzikale Kraamkamer De verjongingskuur van Euphonia29/03/2013

Klik hier voor het Column Muzikale Kraamkamer De verjongingskuur van Euphonia uit de Meppeler Courant door Bert Middelbos.

Meppeler Courant over nieuwjaarsconcert Euphonia13/02/2013

Euphonia brengt gevarieerd nieuwjaarsconcertmaandag 14 januari 11:52Nijeveen - Muziekvereniging Eurphonia uit Nijeveen bracht zondagmorgen een gevarieerd programma in dorpshuis De Schalle tijdens het nieuwjaarsconcert. Voorzitter Jan Stellink maakte tussendoor bekend dat er op vrijdag 15 maart in de tent op het evenemententerrein een uitwisselingsprogramma plaatsvindt van muziekverenigingen.Daaraan verleent Euphonia haar medewerking.De morgen werd voortgezet door de Kapel onder leiding van Ties Scheeres. De Kapel speelde onder andere Böhmischer Diamant en Sommernacht in Prag.Vervolgens liet de slagwerkgroep Dynamic onder leiding van Frank Ritsema van zich horen. De stukken Three moments for Malletband, IO, Dance of the Magyars, Procession to the lord en Dingedong werden ten gehore gebracht. De klanken van deze slagwerkgroep waren overweldigend.Het opleidingsorkest onder leiding van Yaël Hensbergen vervolgde het programma. Deze leerlingen zijn de toekomst en deden het heel goed. Zij speelden The Verger’s favouritesong, Farmhouse rock en The sound of music. Na een korte pauze beklom de jeugdslagwerkgroep onder leiding van Jarno de Boer het toneel. De jongeren lieten horen wat zij het afgelopen jaar allemaal hebben geleerd. Zij speelden Samboestarters.Het orkest Euphonia onder leiding van Wilfred Grootenhuis sloot het nieuwjaarsconcert af. Euphonia speelde stukken van Adele en Coldplay en de William Bluehart march en Arena Classics. Na het muzikale deel van deze morgen werden enkele leden van de vereniging in het zonnetje gezet. Roelie Schuttelaar is 12,5 jaar lid van de vereniging.Ook Roelof Kuik en Ties Scheeres mochten naar voren komen. Roelof is 60 jaar, Ties 65. Zij kregen allemaal een speldje van de KNFM (Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen) opgespeld door Olf Bieleveld.

Nieuwjaarsconcert 201310/02/2013

Het was een geslaagd nieuwjaarsconcert in nijeveen. 3 mensen kregen een speldje er bij. Roelof kuik, roely schuttelaar en ties scheeres. Foto's volgen!

Nieuwjaarsconcert 2013!13/01/2013

Nieuwjaarsconcert Euphonia NijeveenOp 13 januari 2013 zal het jaarlijkse nieuwjaarsconcert van muziekvereniging Euphonia Nijeveen weer plaatsvinden. Op deze zondagmiddag zullen de Kapel, het Korps, de Malletband en de twee opleidingsorkesten die Euphonia rijk is weer een mooi programma neerzetten om het nieuwe jaar mee in te luiden. Dit concert zal beginnen met een inloop vanaf 11 uur wanneer de Kapel al zal spelen. De aanvang van het concert is 11.30 uur. Vanaf dan is het aan het Korps, de Malletband en de opleidingsorkesten om te laten horen waar ze de afgelopen tijd hard mee aan het werk zijn geweest. Ook zal de Kapel nog een keer een aantal stukken ten gehore brengen. We hopen u allen te mogen ontvangen op zondag 13 januari in de Schalle in Nijeveen.De toegang is gratis.Aanvang concert: 11.30 uurPlaats: De Schalle Nijeveen

Opbrengst Grote Clubactie 2012 09/01/2013

Er is een geweldig bedrag opgehaald, dankzij de medewerking van alle leden van Euphonia door het verkopen van de loten van de grote-clubactie. We zijn ontzettend trots op onze leden van de vereniging dat we zoveel hebben kunnen ophalen. Dit geld is heel goed te gebruiken voor het aanschaffen van nieuwe instrumenten zodat b.v. de jeugd ook een toekomst kan hebben bij Euphonia en er activiteiten kunnen plaatsvinden voor jeugd om muziek aantrekkelijk te maken en te houden.Muziek is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind, en we hopen dan ook dat zich velen zullen aansluiten bij onze vereniging.

Feesttent word Concertzaal voor The Night Of The Nijeveense Proms!18/06/2011

Nijeveen – Zeker 800 mensen kwamen zaterdagavond af op de Night of the Nijeveense Proms’.De feesttent was voor deze gelegenheid eigenlijk meer in gebruik als concertzaal. De tent was volledig gevuld met stoelen, zodat er voor de meeste mensen een zitplaatsje was. Het publiek reageerde enthousiast op het gezamenlijke optreden van de Nijeveense muziekverenigingen.De 130 muzikanten pasten maar net op het speciaal voor deze avond gebouwde podium. Het was voor de dirigenten van Euphonia, Popkoor Afslag Nijeveen, Malletband Dynamic en Accordeonvereniging Musetta een een hele uitdaging om zowel het slagwerk, de blaasinstrumenten, de accordeons en het koor goed tot hun recht te laten komen.Iedereen had er lol in, zowel op als voor het podium. De solisten Caroline Mussche en Fred Zweistra (zang) en Yael Hensbergen op saxofoon kwamen goed uit de verf.Lees meer in de Meppeler Courant van maandag 20 juni.