Slagwerkgroep Dynamic

Het ontstaan

In 1959 vond een groep muzikale enthousiastelingen het tijd worden voor een oprichting van een drumband ter ondersteuning van het reeds bestaande harmonieorkest. Deze drumband trad voor het eerst voor het voetlicht op 30 april 1960 in Meppel.

Onder leiding van de heer Kier Brul werden nadien vele successen behaald op diverse concoursen. De drumband was niet meer weg te denken uit Nijeveen en was een vast onderdeel geworden van Muziekvereniging Euphonia.

Het ledenaantal varieerde nogal eens in de loop der jaren, maar de malletband heeft sinds jaar en dag een vast ledenaantal welke momenteel uit 15 muzikanten bestaat. Door het toenemen van de variëteit in muziekstukken en het willen spelen van meer dan alleen drums, werden in 1983 de eerste lyra’s aan de band toegevoegd. Enkele jaren later werden ook een xylofoon en een marimba aangeschaft. Door de toevoeging van dit melodisch slagwerk werd de benaming veranderd in “Malletband Euphonia”.

1980-2005

Vanaf 1980 tot 2005 speelde de malletband Euphonia onder de muzikale leiding van Harry Westenbrink in Nijeveen en wijde omgeving zowel zelfstandig danwel samen met het harmonieorkest van Euphonia. Daar zonodig ondersteunde de malletband ook het fanfareorkest van muziekvereniging T.O.P. uit Onna.

Midden jaren ’90, is door een tekort aan malletbandleden bij de beide muziekverenigingen door T.O.P. en Euphonia een samenwerkingsverband gestart. Zo ontstond er weer een grote groep percussion spelers.

2005-2010

In 2007 is ook de malletband van de muziekcombinatie OGGF gaan participeren in deze malletband. Uniek is dit natuurlijk, dat er nu een combinatie is ontstaan (historisch gezien) uit vier afzonderlijke verenigingen. Deze nieuwe combinatie malletband met een nieuwe naam “Slagwerkgroep Dynamic”, die samen vloeit uit 4 verschillende verenigingen en regionaal grensoverschrijdend (Drenthe en Overijssel) samen speelt. Er kwam ook een andere dirigent per april 2005, Jurjen Zitman, die de malletband voor een periode van 5 jaar heeft geleid. In zijn periode haalde Dynamic met het concours in Hattem op 9 mei 2009  het hoogst aantal punten (86.13 punten), waarmee de slagwerkgroep direct gepromoveerd is naar de 2e divisie. Daarop aansluitend ging de malletband in 2010 naar het Top concours in Dronten, waar Dynamic Nederlands Kampioen is geworden in de 3e Divisie sectie A, NKW Podiumorkest.

2010-heden

De malletband staat sinds juli 2010 onder leiding van Frank Ritsema. In 2012 stond er weer een concours op het programma van de slagwerkgroep Dynamic. Ze zijn 27 oktober naar Beilen geweest om daar deel te nemen aan een concours. Onder Leiding van Frank Ritsema heeft de slagwerkgroep de eerste prijs behaald op het concours van de KNFM in Beilen. De groep trad voor de eerste keer op in de 3e divisie (tot 2012 was dit de 2e divisie). Het kritisch verslag van de jury gaf veel nuttige aanwijzingen waarmee de groep zich verder kan ontwikkelen. Het verplichte werk werd beoordeeld met een gemiddeld aantal van 80.83 punten, het vrijwerk 81.50 punten, eindtotaal 81.17 punten, wat goed was voor de eerste prijs. Maar zoals we zelf altijd zeggen, de doelstelling blijft:

“Een kwalitatief stuk muziek maken en beoefenen waarbij ontspanning en gezelligheid niet ontbreekt!!”